Litt om lys til orkideer

 

Vi er inne i den mørke årstid og både planter og folk har behov for mer lys. Noen får dekket sitt behov ved å reise til varme strøk med mye sol, andre bruker lamper og stearinlys for velvære og kos.

 

Selv merker jeg at jeg stadig trekkes mot hagestua hvor jeg har hengt opp ekstra lys til orkideene. Kanskje er ikke dette så rart. Forskning viser at høyere nivå med flere timer kunstig dagslys i den mørke tida, kan bidra til å forebygge bl.a. nedsatt stemningsleie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg tenker at ved å bruke kunstig lys på orkideene, får en både nytte av selve lyset, men også av de fantastiske fargene fra blomstrene orkideer. Det er ingen hemmelighet at ekstra dagslys som kompenserer for de lysforholdene som orkideer har i sitt naturlige miljø, fremmer vekst og blomstring.

 

Hvordan skape kunstig dagslys?

 

Forskjellige profesjonelle gartnere jeg har vært i kontakt med, mener at LED lyset ikke er godt nok utviklet ennå for bruk i drivhusene. De snakker om MYE lys og bruker Natriumhøytrykkslamper på 400 og 650 watt. Disse skal dekke store arealer. Ulempen med disse lampene for hobbydyrking er at de avgir mye varme og må derfor henge i stor avstand til plantene.

Når det gjelder lys i «heimen»er det ofte vekstlys (plantelys) i form av lysrør som blir brukt.

 

I rom innendørs har vi oftest en temperatur vi trives med.  Når vi i denne sammenhengen snakker om ekstra lys til planter er det da selve lyset vi har behov for, og ikke varmen fra lysrørene. Utfordringen er da å finne en type lys som kan sammenliknes med dagslys.

 

Gartnerbutikken forhandler CFL lys som gir en høy Kelvin, dvs. et høyt nivå av det øyet oppfatter som hvitt lys. I sollyset er det også fargespekter av bl.a. blått og rødt lys, som fremmer vekst og blomstring. I dag kan en altså kjøpe lamper og lysrør som dekker hele behovet, f.eks. Dual. CFL lampene produserer lite varme og kan brukes nær plantene, uten å gi sviskade. Dette er lamper som har lang levetid. Foreningen har forhandlet fram en rabattordning for medlemmer.

 

Ved kjøp av utstyr fra Garnerbutikken får medlemmene 20 % rabatt. Kjøp over 2500.- kroner sendes fraktfritt (og godt innpakket) via Posten.

 

www.gartnerbutikken.no

 

 

 

 

 

Copyright@orkideer.no