På besøk hos Liv og Leif i Sandnes

Publisert av Anne Lise Nevøy den 01.07.18. Oppdatert 25.09.18.

 

På besøk hos Liv og Leif på Sandnes.

 

En varm sommerdag ringer telelefonen: Det blomstrer i drivhuset- kom og se!

Det er Leif Raugstad som er på telefonen. Han og samboer Liv  har begge vært  orkideinterresserte i mange år, Leif mer enn gjennomsnittet. Han bidro til å starte Rogaland Orkideforening i 1998 og har vært med i styret i mange år. Han hadde også en periode som formann i foreningen.

Nå gjør han en god innsats som styremedlem i Norsk Orkideforening,  der også Rogaland Orkideforening er tilsluttet.

Mens Liv dyrker orkideer for vinduskarmen,har Leif sin store interesse for Vanda , Ascocenda og Rhynchostylis.  Dette er tropiske orkideer som har sin naturlige vokseplass i Asia. Det  er varmekrevende orkideer som trenger « mykje lys og mykje varme».  For å oppnå best kultur for plantene, har Leif satt opp et stort drivhus i hagen. Drivhuset er delt inn i to soner: en varm og en temperert dvs. en for orkideer som trenger varme forhold og en sone for planter som skal ha middels temperatur.

Det er litt av et syn som møter oss i drivhuset!

På rekke og rad, i alle farger,henger orkideene høyt under taket . Høytrykk- natrium lamper på 400 watt sørger for nok lys, spesielt i den mørke årstiden. Planter som tilhører Vanda- familien trenger mye fuktighet og de kraftige røttene som suger opp vann, henger fritt ned mot gulvet. Det er høy temperatur og høy luftfuktighet her inne.En stor varmepumpe sørger for rett temperatur og ventilasjon. I tillegg er flere vifter plassert rundt i drivhuset. Et vanningsanlegg  sørger for tilstrekkelig fuktighet.

Det siste har vært en stor utfordring, sier Leif. Ved høy fuktighet er det også stor fare for soppangrep på plantene. Ved hjelp av sine danske venner fra Jysk Orkideforening, Laila og Arne Ohlsson, har de tydelig funnet fram til en god løsning som plantene kan trives med.

I den tempererte sonen henger ulike arter og hybrider i Coelogyne familien. Liv og Leif har deltatt på mange importer i regi av foreningen og har etterhvert  fått en god samling. En del av disse blomstrer nå, mens andre kommer i blomst andre tider av året.

Catasetum, Calanthe, Cattleya og andre orkideer,  står godt plassert på benker og får det stellet som trenges. Noen av disse vil sansynligvis blomstre senere i høst.

Under blomstring får de fineste komme inn i stua, til glede for alle som er på besøk. Ved peisen er det montert opp ekstra lamper med dagslys og en vannfukter sørger for at plantene ikke tørker ut.

Takk til Liv og Leif som alltid er så rause og deler med oss andre.

Dette er et besøk gjort for over 2 år siden. I juni er vi innom på nytt og fokuset vårt denne gang er Coelogyne- 

en orkide som kan blomstre i vinduskarmen.

Se neste besøk hos Leif i juni :)

 

 
 

 

 Kommentarer